Svijet
0

Islamske zemlje protiv Rasmusena

FENA
Islamske zemlje zatražile su od Turske da uloži veto na izbor danskog premijera Andersa Foga Rasmusena za generalnog sekretara NATO-a.

Generalnom sekretaru NATO-u Japu de Hop Sheferu mandat ističe 31. jula, a njegov nasljednik trebalo bi da bude imenovan na samitu NATO-a, koji će se održati 3. i 4. aprila.

Turski premijer Tajip Erdogan je rekao da je u petak telefonom razgovarao s Rasmusenom i da mu je prenjeo da je turski narod uznemiren zbog njegovog stava u vezi s objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u danskoj štampi 2006. godine, javila je u subotu Beta.

Rasmusen je tada odbio da se izvini zbog karikatura, koje su izazvale nerede i napade na danske ambasade u više islamskih zemalja. Neke zapadne zemlje su stale u odbranu objavljivanja karikatura navodeći da je riječ o slobodi izražavanja.

Erdogan je u petak navečer za NTV rekao da je objavljivanje karikatura "izazvalo snažnu reakciju" u islamskim zemljama i da sada te zemlje traže da Turska ne dozvoli imenovanje Rasmusena.

  • Sada su te zemlje počele da nas zovu i da nam govore da to ne dozvolimo, rekao je turski premijer.

On nije rekao da li će uložiti veto na izbor Rasmusena za generalnog sekretara NATO-a, koji se bira konsenzusom članica Alijanse.