{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Islamske zemlje podijeljene u ocjeni pogubljenja Sadama Huseina

F
30.12.2006. u 19:33
0
0
Islamske zemlje podijeljene u ocjeni pogubljenja Sadama Huseina
0
Islamske zemlje podijeljene u ocjeni pogubljenja Sadama Huseina
Muslimanske zemlje su podijeljene u ocjeni pogubljenja Sadama Huseina tako što je Iran pozdravio vješanja bivšeg iračkog predsjednika, Libija je objavila trodnevnu žalost, a sirijski analitičari su zabrinuti zbog mogućeg rasplamsavanja nasilja u Iraku.
Iranska državna televizija u subotu je objavila da je Sadam, "počinilac najužasnijih zločina protiv čovječnosti", pogubljen i da je time "zatvoren dosije jednog od najozloglašenijih diktatora na svjetu", izvestio je AP.

Mnogi u Iranu, međutim, smatraju da je Sadamu, prije smaknuća, trebalo da bude suđeno zbog rata sa Iranom i zbog napada na Kuvajt.

Sadam se smatra za najvećeg neprijatelja Irana zbog osmogodišnjeg rata koji je vodio sa tom zemljom tokom koga je poginulo više od milion ljudi i koji je razorio privrede obje zemlje.

Libijska vlada objavila je u subotu trodnevnu žalost i spuštanje zastava na pola koplja. Odložene su sve svečanosti planirane za veliki muslimanski praznik Kurban bajram.

Mohamed Gadafi, libijski vođa, u petak se direktno založio za Sadamov život, i islamskoj televiziji "Al Jazeera", koja emituje iz Katara, izjavio da je Sadamovo suđenje bilo nelegalno i da je trebalo da se vodi pred međunarodnim tribunalom.

Sirijska vlada se do sada nije oglasila zvaničnim saopćenjem o Sadamovom pogubljenju, ali analitičari u toj zemlji su zabrinuti da bi ono moglo da podstakne ionako žestoke sukobe u Iraku.

Neki su iznijeli stav da je presuda ishitrena i da je suđenje bivšem iračkom lideru trebalo da se odvija pod nadzorom Arapske lige.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: