Islamske stranke osvojile skoro 90 posto mjesta u parlamentu

F
FENA
24.12.2011. u 14:16
0
8
Islamske stranke osvojile skoro 90 posto mjesta u parlamentu
0
Islamske stranke osvojile skoro 90 posto mjesta u parlamentu
Egipatske islamske stranke osvojile su skoro 90 posto mjesta u dosadašnjim parlamentarnim izborima, što ih dovodi korak bliže u dominaciji nakon zbacivanja Hosnije Mubaraka s vlasti.
Vodeća islamska Stranka za slobodu i pravdu (SSP) dobila je 40 od 60 mjesta u drugom krugu parlamentarnih izbora koji će se odvijati u tri faze.

Ultrakonzervativna selefijska stranka El-Nur dobila je 13 mjesta, izvjestile su novine El-Ahram, javlja u subotu AFP.

U složenom egipatskom sistemu glasanja, glasači biraju dvije trećine poslanika u parlamentu sa stranačkih lista, a u direktnom glasanju za pojedinačne kandidate biraju preostralu trećinu. Većina individualnih kandidata ide u drugi krug izbora.

Islamske stranke su dominirale ovim izborima, koji su počeli 28. novembra. Drugi krug izbora počeo je 14. decembra, a treći krug izbora treba početi 3. januara.

SSP je osvojila 32 pojedinačna mjesta u prvom krugu izbora i 36 posto glasova je osvojila sa stranačkih lista. El-Nur je bio na drugom mjestu s 24 posto glasova.

Preostali glasovi su podijeljeni među raznim liberalnim i sekularnim strankama.

SSP je saopćio da će imati pravo formirati narednu vladu, ali su vladajuće vojno vijeće i imenovani premijer rekli da parlament nema pravo imenovati ministre.

Vojska, koja se suočila s žestokim protestima ovog i prošlog mjeseca, kaže da će izvršiti transfer vlasti na civilnu vladu nakon predsjedničkih izbora krajem juna naredne godine.


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: