Jedna osoba ubijena
22

Islamofobična propaganda: Niskobudžetni bollywoodski film uzrokovao val nasilja u Indiji

B. H.
Screenshot iz filma "Priča o Kerali"
Screenshot iz filma "Priča o Kerali"
Svađa u Indiji oko bollywoodskog filma koji je podijelio zemlju duž državnih granica sada je postala smrtonosna, s najmanje jednom osobom ubijenom i devetero povrijeđenih.

"Priča o Kerali" je izmišljena drama o hinduističkim i kršćanskim ženama u južnoj indijskoj državi koje su namamljene da se pridruže tzv. Islamskoj državi. Izvorno reklamiran kao da se temelji na istinitim pričama više od 30.000 takvih žena, kreatorima filma je naređeno da odbace ove tvrdnje nakon što je sud rekao da nemaju činjeničnu osnovu.

Kritičari iz opozicionih stranaka diljem Indije opisali su film kao hinduističku nacionalističku "propagandu" i optužili ga za širenje islamofobije, dok ga je snažno promovirala vladajuća Bharatiya Janata stranka (BJP), uključujući i premijera Narendre Modija.

Prva prijavljena smrt u nizu dogodila se u gradu Akola u Maharashtri , nakon što su izbili sukobi između dvije grupe s različitim stavovima o filmu. Državna vlada povećala je policijsku prisutnost u gradu i prekinula pristup internetu u nekoliko područja, u pokušaju da spriječi okupljanje demonstranata i suparničkih skupina.

Sukobi su navodno započeli objavom na Instagramu u subotu o "Priči o Kerali" i završili smrću 40-godišnjeg električara Vilasa Gaikwada, pri čemu su se dvije suparničke skupine gađale kamenjem.

Premijer Narendra Modi pohvalio je film i rekao da pokušava razotkriti posljedice terorizma u društvu.

IMDB-ov sažetak zapleta za film kaže da se radi o "preobraćenoj muslimanki po imenu Fatima Ba" koja pripovijeda o svojoj muci o tome kako je jednom htjela postati medicinska sestra, ali je oteta iz svog doma i pretvorena u Isilovog teroristu i završila u afganistanskom zatvoru.