|

Islamisti započeli demonstracije u Tunisu

Islamisti započeli demonstracije u Tunisu
0
F
FENA
16.2.2013. u 12:12
0
komentara
0

dijeljenja
Islamisti započeli demonstracije u Tunisu
Nekoliko desetaka aktivista islamističke stranke Ennahda, na vlasti, započelo je demonstracije u subotu ujutro u središtu Tunisa kako bi odbranili prava svoga pokreta da upravlja vladom.
Demonstranti, većinom s bradama i sa zastavama svoga pokreta, prošli su Aveniju Habib Burgiba i uzvikivali "Narod želi čvrstu Ennahdu" i "Podrška Ennahde je dužnost".

Oni su izviždali bivšeg premijera Bedži Kaida Essebsija i njegovu stranku Nidaa Tunes koja se javlja kao alternativa islamističkom pokretu.

Ovaj defile prethodi demonstracijama predviđenim početkom poslijepodneva na koje je Ennahda pozvala da se osudi inicijativa njenog sopstvenog premijera Hamadija Džebalija da formira apolitičku vladu.

Nakon što su se susreli vodeći lideri stranaka, Džebali je najavio u petak nove konsultacije za ponedjeljak, na njegovu inicijativu, odgodivši na neodređeno sastav kabineta i produživši političku krizu u zemlji.

On je poništio svoju odluku da u subotu odredi krajni rok za najavu apolitičke vlade, a nije spomenuo novi datum nakon ove ponovljene odgode.

Ennahda, islamistička formacija koju je 6. juna 1981. godine osnovao njen historijski šef Rašed Ghannuči, dugo vremena je potiskivana u Tunisu, prije nego što je pobijedila, nakon revolucije 2011. godine i prvih slobodnih izbora, kao najveća stranka u zemlji.

Nakon pada režima Zine el-Abidina ben Alija i njegovog bijega u januaru 2011. godine, Ghanuči se vratio u Tunis i dočekan je, poslije 20 godina provedenih u egzilu u Londonu, kao prorok hiljada pristalica.

Njegova stranka je pobijedila na izborima 23. oktobra 2011. godine sa oko 41 posto mjesta u konstituirajućoj nacionalnoj skupštini, koja se bori da sastavi novi ustav. Ennahda treba zatim dobiti važna ministarstva, uglavnom unutarnjih poslova, pravosuđa i vanjskih poslova.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.