|

Islamisti u Francuskoj zaprijetili smrću profesoru filozofije

Islamisti u Francuskoj zaprijetili smrću profesoru filozofije
0
F
FENA
29.9.2006. u 20:17
0
komentara
0

dijeljenja
Islamisti u Francuskoj zaprijetili smrću profesoru filozofije
Francuski premijer Dominique de Villepin oštro je u petak osudio prijetnje smrću Robertu Redekeru nakon što je taj gimnazijski profesor filozofije objavio tekst o islamističkoj prijetnji u dnevnom listu Le Figaro.
Redeker, profesor filozofije u jednoj gimnaziji u predgrađu Toulousea, krije se nakon što je primio prijetnje smrću po objavljivanju u Figarou teksta naslovljenog "Suočen s islamističkim prijetnjama, šta da radi slobodan svijet?"

"Nalazim se pod zaštitom policije. Prinuđen sam svaka dva dana mijenjati mjesto boravka", izjavio je Redeker radiju Evropa 1, dodajući da se osjeća "usamljenim i napuštenim".

"Mi živimo u demokratkoj zemlji. Svako ima pravo da se slobodno izražava poštujući druge", rekao je u petak premijer Villepin u intervjuu radiju Monte Carlo Info, ocijenivši da su prijetnje smrću apsolutno "nedopustive".

Antiterorističke jedinice francuske policije otvorile su istragu nakon što su prijetnje objavljene na jednom internet sajtu ocijenjene kao "veoma ozbiljne", prenijele su agencije.

Redeker je objasnio da je u posljednjoj poruci, koju je primio prošle sedmice, stajalo: "Nikada više nećete biti sigurni; milijarda i 300 miliona muslimana spremno je da vas ubije."

Redeker, koji je i član redakcije čuvene revije "Les Temps modernes", čiji su osnivači Simone de Beauvoir i Jean-Paul Sartre, govori o "maloj pobjedi islamista" pošto je prinuđen da se krije.

"Islamisti su me na neki način uspjeli kazniti na teritoriji moje zemlje, kao da sam kriv za delikt mišljenja", požalio se Redeker, objašnjavajući da je u svojoj knjizi napravio razliku između radikalnih muslimana - islamista i umjerenih muslimana, za koje se nada da će ga podržati.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.