Svijet
0

Islamisti preuzeli odgovornost za smrtonosne eksplozije u Damasku

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Islamistička grupa "Front al-Nusra" preuzela je danas odgovornost za dva samoubilačka napada u Damasku u četvrtak, u kojima je poginulo 55 osoba, javio je France Press.

U video obraćanju te grupe, za najsmrtonosnije eksplozije od početka pobune protiv režima Bašara el-Asada u martu 2011. navodi se da su one "odgovor režimu na bombardovanje naseljenih oblasti Damaska i pokrajina Idlib, Hama i Dara, kao i drugih".

"Front al-Nusra", koji ne navodi precizan datum napada, ističe da je preduzeo "vojnu operaciju u Damasku protiv uporišta režima, ciljajući palestinski ogranak sigurnosnih službi".

AFP podsjeća da su u četvrtak eksplozije odjeknule ispred zgrada u glavnom gradu Sirije.

Francuska novinska agencija izvijestila je u četvrtak da su se eksplozije dogodile ispred devetospratne zgrade sigurnosne službe, čija je fasada uništena, kao i fasada obližnjih stambenih zgrada.

Reuters je naveo da su se eksplozije dogodile u dijelu grada gdje se nalazi vojno-obavještajni kompleks.

Saopćenje koje prati video-obraćanje datirano je 10. maja, ali je na internetsku stranicu postavljeno u subotu.

Grupa je preuzela odgovornost i za prethodne napade, uključujući dvostruku eksploziju u Damasku 17. marta, u kojima je ubijeno 27 ljudi, kao i za druge dvije smrtonosne eksplozije u Damasku i dvije u gradu Alepu na sjeveru zemlje.

U eksplozijama automobila-bombi u četvrtak je poginulo 55 osoba, a blizu 400 je ranjeno, podsjeća francuska agencija.