Nova vlada u Grčkoj
0

"Iskorijeniti brutalnost policije"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nova socijalistička vlada u Grčkoj priznala je da je policija u toj zemlji izgubila povjerenje građana i obećala reforme.

Šef novoformiranog Ministarstva za javni red i zaštitu građana Mihalis Krisohoidis je to rekao dan nakon što se više stotina osoba okupilo ispred sjedišta policije u Atini protestujući zbog smrti pakistanskog imigranta Muhameda Kamrana.

Demonstranti su uzvikivali "svi smo mi Pakistanci", tvrdeći da je Kamran preminuo od posljedica policijske torture.

Jedan mladi Grk, koji nije želio da mu se pominje ime, za BBC je izjavio da je vidio policajce kako prilikom hapšenja udaraju Kamrana, dok Kamranov brat kaže da mu je Muhamed ispričao da su ga mučili električnim šokovima.

Nekoliko dana poslije puštanja na slobodu Muhamed Kamran je umro.

Slučaj Muhameda Kamrana samo je jedan od primjera navodne policijske brutalnosti u Grčkoj.

Ugled policije već je bio ozbiljno narušen, posebno poslije prošlogodišnjih nereda koji su izbili nakon što je policija greškom iz vatrenog oružja ubila petnaestogodišnjeg mladića u Atini.

Kada su socijalisti prije desetak dana pobjedili na vanrednim izborima, jedan od prvih poteza novog premijera Jorgosa Papnderua bio je da osnuje ministarstvo za javni red i zaštitu građana, koje obuhvata policiju, obalsku stražu i vatrogasce.

Ministar Krisohoidis, najavljuje da će preduzeti kaznene mjere prema policajcima koji se ponašaju nasilno i da će istovremeno uvesti nove metode obuke u policiji, s naglaskom na ljudskim i građanskim pravima.

Većina Grka će pozdraviti izjavu Mihalisa Krisohoidisa, ali kritičari upozoravaju da je institucionalno nasilje toliko ukorijenjeno u grčkim policijskim stanicama da njegova eliminacija neće ići lako, javio je BBC.