SAD
0

Iscrpljujuća utrka Hillary Clinton i Baracka Obame

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi londonski listovi osvrću se u nedjelju na američku "mrtvu utrku" između demokratskih predsjedničkih kandidata Hillary Clinton i Baracka Obame.

"Iscrpljeni Obama se okreće agresiji", piše u naslovu svog članka Sunday Telegraph, tvrdeći da je popularni kandidat demokrata, nakon neuspjeha u Pensilvaniji, izgleda izgubio dio svoga čuvenog šarma i harizme, te da sve više djeluje agresivno i ljutito.

Ova promjena navodi njegove kritičare da zaključe kako je trenutno vidno frustrirani Obama zapravo samo još jedan konvencionalni političar koji se svim sredstvima bori da pridobije što više glasova.

Demokratska utrka sve više podsjeća na građanski rat, primjećuje Telegraph, i rukovodstvo Demokratske stranke sa sve većim nestrpljenjem čeka razrješenje, konstatira The Independent.

Nakon 18 mjeseci kampanje i četiri mjeseca takozvanog kokusa za unutarstranačko testiranje kandidata u više od 40 saveznih država razlika između dvoje kandidata iznosi samo 134 delegata.

Iako Obama vodi po broju delegata i ističe se kao popularni favorit, on ne može osvojiti nominaciju bez podrške 300 "super-delegata", važnih članova stranke, koji još nisu odlučili koji kandidat ima više šanse da pobijedi na izborima u novembru.

S obzirom na to da Obama nema dovoljno veliku prednost, a Hillary sasvim jasno ne namjerava odstupiti ni pedalj, pred demokratskim kandidatima i njihovim sunarodnjacima su još sedmice, ako ne i mjeseci iscrpljujućeg nadmetanja, zaključuje Independent.