Novi snijeg na zapadu Evrope
0

Iscrpljeni i bijesni putnici dočekali Božić na aerodromu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
(Foto: AP)
Stotine putnika Božić je, umjesto u svojim domovima i na planiranim odredištima, dočekalo na podu aerodroma Charles de Gaulle u Parizu, nakon što je zbog snijega i leda otkazano 400 letova. Letove i vozni red nevrijeme je poremetilo i u Belgiji i Njemačkoj, gdje je preko noći napadalo još snijega.

Poboljšanje stanja se očekuje u toku današnjeg dana, a putnici se nadaju da će konačno uspjeti stići tamo gdje su krenuli.

U petak je u Francuskoj situacija pogoršana štrajkom radnika firme koja se bavi snabdijevanjem antifrizom.

Iscrpljenim putnicima na aerodromu Charles de Gaulle dati su pokrivači i spužve, a prije ponoći ih je posjetio i ministar transporta Thierry Mariani.

"Otkako ovaj aerodrom postoji, nikad nismo vidjeli ništa slično", kazao je operativac Pierre Graff za RTL radio.

Nekima od putnika objašnjenja je preko glave.

"Moj let za Milano dvaput je otkazan, prvi put kad uopšte nije bilo snijega", izjavila je 45-godišnja Zoe Stephanou. "Umorna sam i nemam više snage da se ljutim."

Preko noći u Belgiji je palo od 10 do 20 centimetara snijega. Širom Njemačke zabilježeno je na stotinu saobaćajnih nesreća. U Vicenzi, zapadno od Venecije, stanovnici su evakuisani iz domova zbog porasta nivoa rijeke.

Danske vlasti objavile su da su na baltičkom otoku Bornholmu odustali od daljeg čišćenja cesta blokiranih snijegom. Prijavljen je nestanak tri osobe, a policija upozorava ljude da ostanu u zatvorenim prostorima.