|

Ischinger: Nema opcija za kompromisno rješenje statusa Kosova

Ischinger: Nema opcija za kompromisno rješenje statusa Kosova
0
F
FENA
3.12.2007. u 12:20
0
komentara
0

dijeljenja
Ischinger: Nema opcija za kompromisno rješenje statusa Kosova Foto: Reuters
Nakon intenzivnih napora da se nađu dodirne točke u proteklih 120 dana pregovora Beograda i Prištine ne postoje dodatne opcije koje bi vodile ka rješenju statusa Kosova zasnovanom na kompromisu, izjavio je Wolfgang Ishinger, predstavnik Europske unije u pregovaračkoj "trojci" koja u ponedjeljak poslijepodne dolazi u Beograd.
"U satima izravnih razgovora na najvišoj političkoj razini raspravljali smo o svim poznatim modelima koji bi mogli pomoći da se uspostave mostovi razumijevanja. Nijedan nije naišao na odobravanje obje strane. Žalim što strane u pregovorima nisu iskoristile mogućnost danu od 'trojke' i međunarodne zajednice da se unaprijed dogovore. Za Beograd i Prištinu bi dogovor bio daleko bolji od bilo kog drugog scenarija", kazao je Ischinger u razgovoru za beogradski dnevnik "Blic" od ponedjeljka.

Izvješće koje će biti predstavljeno Beogradu i Prištini, te potom dostavljeno glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu, kaže Ischinger, neće sadržavati prijedlog što učiniti nakon 10. prosinca, s obzirom da budući status Kosova različito vide EU, Rusija i SAD, te će tu odluku donijeti vlade tih zemalja.

"Status quo je neodrživ i potrebna je odluka", kaže Ischinger, dodajući da je moguć scenarij po kojem bi Kosovo tražilo neovisnost bez suglasnosti Beograda, te će taj korak vjerojatno biti, "koliko je to moguće", koordiniran s EU, SAD-om i drugim zemljama, a važno je to što su se obje strane obvezale da će se uzdržavati od nasilja.

Ischinger je dodao da je pogrešno tumačen njegov prijedlog o neutralnom statusu Kosova, koji bi omogućio suradnju Kosova i Srbije u značajnim područjima od obostranog interesa, poput rješavanja pitanja nestalih, povratka izbjeglih, slobode kretanja, gospodarstva, energije, trgovine i slično.

"Ovaj dogovor ne bi spominjao status. On ne bi podrazumijevao neovisnost Kosova, a omogućio bi Srbiji da zadrži Kosovo u svom okviru, pa bi zato status bio neutralan. Moj stav je da bi takav dogovor bio dobar za obje strane. Srbija bi imala specijalna prava u pogledu zaštite njenih interesa kad je riječ o životu Srba na Kosovu ili impresivnog srpskog kulturnog i religijskog naslijeđa. Bez takvog dogovora, Vlada u Beogradu će puno teže uspjeti ostvariti međusobno koristan odnos s Kosovom", kazao je Ischinger, dodajući da je predložena autonomija "za Prištinu neprihvatljivo rješenje" bez obzira na to da li prijedlog Beograda predviđa i širu autonomiju od one koju ima primjerice Hongkong.

Pregovaračka "trojka" Kontakt-skupine će u ponedjeljak u Beogradu predstaviti okvir izvješća o pregovorima o statusu Kosova, koji su vođeni u protekla četiri mjeseca, državnom pregovaračkom timu Srbije, predvođenom predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom.

"Trojka" zatim odlazi u Prištinu, gdje će se sastati s pregovaračkim timom kosovskih Albanaca.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.