"Irskoj prijeti marginalizacija"

F
FENA
31.12.2008. u 14:45
0
0
"Irskoj prijeti marginalizacija"
0
"Irskoj prijeti marginalizacija" Foto: AFP
Ponovno odbijanje sporazuma za reformu Evropske unije na novom referendumu sljedeće godine dovelo bi Irsku u situaciju da bude "napola odvojena" od EU-a, rekao je u irski ministar za evropske poslove Dick Roche.
Irska vlada najavila je da će sljedeće godine održati drugi referendum o Lisabonskom sporazumu nakon što je od zemalja članica unije, koje žele da on u potpunosti bude ratificiran do kraja 2009., dobila ključna jamstva. Irska je u junu na referendumu odbacila Lisabonski sporazum.

Vlada se nada da će ustupci partnera iz EU-a, poput odluke o zadržavanju stalnog povjerenika, zajedno sa zaštitom koju pruža članstvo u Uniji u doba finansijske krize, među Ircima ovaj put prevagnuti na stranu pozitivnog odgovora na referendumsko pitanje.

"Pred nama će biti odluka koja je na svoj način jednako važna kao ona koju smo donijeli kad smo se pridružili EEZ-u (Evropskoj ekonomskoj zajednici, preteči EU-a)", rekao je Roche.

"O našoj će odluci ovisiti hoće li Irska ostati jedan od ključnih igrača u Evropi ili će postati napola odvojena i marginalizirana", ustvrdio je u izjavi irski ministar.

Irsko odbijanje sporazuma, nasljednika neuspjelog Ustava EU-a, koji za cilj ima poboljšanje procesa odlučivanja u Uniji, usporilo je proces integracije u Uniji upravo u trenucima dok zagovornici sporazuma tvrde kako EU mora iskazati sposobnost za brzo i usklađeno djelovanje da bi se nosila s finansijskom krizom.

Irska je bila prva zemlja eurozone koja je ove godine ušla u recesiju i ekonomisti tvrde kako joj se mogao dogoditi propast islandskih proporcija da je bila prepuštena samo vlastitim resursima.

"Dovoljno je pogledati teškoće u nekim drugim malim otvorenim ekonomijama izvan eurozone kako bi se shvatilo u kakvom smo se stanju mogli naći", napisao je guverner Irske narodne banke i član Upravnog vijeća evropskih narodnih banaka John Hurley u članku za dnevnik Irish Times u utorak.

Protivnici sporazuma, prenosi Hina, odbacili su posljednje ustupke EU-a kao besmislene i pozvali na poštivanje ishoda prvog irskog referenduma iz juna.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: