{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irsko "ne" ne smije zatvoriti vrata JI Evropi

F
27.7.2008. u 18:44
0
3
Irsko "ne" ne smije zatvoriti vrata JI Evropi
0
Irsko "ne" ne smije zatvoriti vrata JI Evropi
Irsko "ne" na referendumu o Lisabonskom sporazumu ne smije imati nikakve posljedice po proces približavanja zemalja jugoistočne Evrope Evropskoj uniji, ocijenio je danas u Salzburgu državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Hans Winkler.
"Evropska perspektiva za zemlje zapadnog Balkana je, kao što je pokazao razvoj u Srbiji posljednjih dana, pokretač reformi. Naravno, moraju biti provedene značajne reforme u svim zemljama", istakao je on na sastanku premijera jugoistočne Evrope o stabilnosti regije.

"Budućnost država zapadnog Balkana je u EU. I u aktuelnoj fazi austrijska pozicija ostaje jasna i nepromijenjena. Irsko 'ne' ne smije imati posljedice po proces približavanja tih zemalja EU. Ne treba da djelujemo ishitreno, ali i EU mora održati riječ", poručio je Winkler.

"Austrija podržava ljude i vlade u regiji u okviru svojih mogućnosti, kroz olakšice viznog režima, u okviru konkretnih projekata, ili putem raznih mjera produbljivanja regionalne saradnje", dodao je on.

Regionalna saradnja, tješnje povezivanje i pojačana saradnja u specifičnim oblastima vodilje su 21. vijeka, istakao je Winkler.

"Razni izazovi s kojima se suočavamo danas, kao što su klimatske promjene, nedovoljni resursi energenata, sigurnost, povećano opterećenje saobraćaja, ne znaju za granice. Potrebni su nam prekogranični odgovori i inicijative od kojih obje strane imaju koristi", kazao je on.

"Jugoistočna Evropa je region u usponu na našem kontinentu. Ta regija raspolaže visokom stopom rasta i unutar Evrope će u dogledno vrijeme postati regija s najvećom privrednom dinamikom. I Austrija je od tog razvoja posebno imala korist. Dalja integracija, kao i nastavak djelimično teških reformi u zemljama regije, u obostranom su interesu. Želimo i treba nam zona stabilnosti i blagostanja u našem susjedstvu", istakao je Winkler, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: