|

Irski unionisti neće podržati novi dogovor o Brexitu

Irski unionisti neće podržati novi dogovor o Brexitu
6
S
SRNA
17.10.2019. u 15:31
8
komentara
6

dijeljenja
Irski unionisti neće podržati novi dogovor o Brexitu Ilustracija: Shutterstock
Demokratska unionistička partija (DUP) u Sjevernoj Irskoj saopćila je da ne može da podrži novi sporazum za Brexit, jer takav dogovor nije u interesu Belfasta.
U saopćenju se navodi da prijedlozi u novom sporazumu ne koriste ekonomskoj dobrobiti Sjeverne Irske i da ugrožavaju integritet unije.

Iz DUP su upozorili da je glasanje u parlamentu, koje će se održati u subotu, 19. oktobra, tek prva faza procesa odobravanja sporazuma.

"Glasanje parlamenta o prijedlozima u subotu biće tek početak dugog procesa dobijanja podrške Predstavničkog doma Parlamenta Velike Britanije za bilo kakav sporazum", ističe se u saopćenju.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson izjavio je ranije da je postignut "dobar sporazum" sa EU, što je potvrdio i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker.

Međutim, lider britanske opozicione Laburističke partije Jeremy Corbyn ocijenio je da je novi sporazum "lošiji od prethodnog", uz napomenu da ga laburisti vjerovatno neće podržati.

Neimenovani izvor iz britanske vlade saopštio je da Johnson planira da od EU traži da se odbaci mogućnost daljeg odgađanja Brexit.

Planirano je da Velika Britanija napusti EU 31. oktobra.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...