Svijet
0

Irski premijer Cowen o referendumu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irski premijer Brian Cowen branio je u utorak, zadnji put, "da" Lisabonskom ugovoru, upozorivši da bi "ne" na referendumu u četvrtak dovelo do "blokiranja" evropske izgradnje.

"Buduće generacije nam neće zahvaliti ako mi budemo oni koji su doveli do blokiranja Evropske unije, koja je bila najveća sila mira i prosperiteta naše i historije Evrope", rekao je Cowen na konferenciji za štampu posljednjeg dana svoje zvanične kampanje.

"U uvijek konkurentnom svjetskom okruženju, imperativ je ne davati utisak da okrećemo leđa Evropi", dodao je šef vlade, podsjećajući da ekonomski razvoj, čiju je korist uživala i Irska, već deceniju uveliko koristi evropsku pomoć.

Aludirajući na kampanju straha koju vodi druga strana, koja se zalaže za "ne", Cowen je ponovio u utorak da bi odbacivanje Lisabonskog ugovora oslabilo utjecaj Sjeverne Irske u Evropi "zbog nedovoljno jasnih, zaštitničkih i negativnih argumenata".

Irska je jedina od 27 zemalja EU-a koja je, prema Ustavu, dužna da organizira referendum za ratifikaciju evropskoga ugovora.