Brod se ljulja
7

Irski nacionalisti: "Tvrdi" Brexit izazvat će referendum o ujedinjenju Republike i Sjeverne Irske

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mary Lou McDonald, liderka nacionalističke irske partije Sinn Féin, poručila je premijeru Velike Britanije Borisu Johnsonu da će Brexit bez dogovora sa EU značiti referendum o ujedinjenu Republike Irske i Sjeverne Irske, prenosi Guardian.

Ona je zauzela čvrst stav tokom i nakon susreta sa Johnsonom koji se održao u srijedu. McDonald je kazala kako bi svaki Brexit, a posebno "tvrdi" odnosno onaj bez dogovora sa Briselom izazvao splet okolnosti koji bi doveli do izražavanja samoopredjeljenja građana Republike Irske i Sjeverne Irske.

"Rekla sam mu da je, dugoročno, ustavna promjena u zraku i da neće moći reći kako 'nije znao'", kazala je liderka parije Sinn Féin.

Johnson se danas sastao sa čelnicima pet najvećih partija u Sjevernoj Irskoj, među kojima je i Sinn Féin, stranka koja je igrala jednu od krucijalnih uloga u otcjepljenju Republike Irske od Velike Britanije. Također, njena uloga u promociji ujedinjenja dvije Irske je historijski neprikosnovena.

S druge strane, mnogi neće zaboraviti njenu agresivnu stranu jer je Sinn Féin često nazivana političkim krilom nekadašnje Irske republikanske armije - IRA. Ona je za mnoge bila teroristička organizacija koja je nasilnim sredstvima pokušavala da utječe na ujedinjenje Republike Irske i Sjeverne Irske sve do 1997. godine kada je potpisan mirovni sporazum.

Taj mirovni sporazum izbrisao je duboku granicu između dvije države, pa je bojazan da bi se ona vratila zbog izlaska Velike Britanije opravdana. Postoji opcija "backstopa" koja predviđa da Republika Irska i Sjeverna Irska ostanu u svojevrsnoj carinskoj zajednici kako bi se izbjeglo postavljanje graničnih kontrola.

Takav vid Brexita zahtjeva dogovor sa Briselom, a London je do sada odbio sve i jedan vid dogovora.