Irski ateisti prkose zakonu o bogohuljenju

F
FENA
3.1.2010. u 14:44
0
0
Irski ateisti prkose zakonu o bogohuljenju
0
Irski ateisti prkose zakonu o bogohuljenju Foto: Reuters
Grupa irskih ateista koja se bori za "racionalnu, etičku i sekularnu Irsku" započela je kampanju protiv novog zakona o bogohuljenju, tako što je objavila niz antireligijskih citata, javio je BBC.
Prema tom zakonu, koji je stupio na snagu prvog dana Nove godine, bogohuljenje je kažnjivo djelo, a zaprijećene kazne idu i do 25.000 eura.

"Ovaj zakon je glup i opasan", tvrdi lider irskih ateista Michael Nagent, dodajući da "srednjovjekovnim zakonima nije mjesto u modernoj, sekularnoj republici u kojoj krivični zakon treba da štiti ljude, a ne ideje".

U okviru svoje kampanje, irski ateisti su u znak protivljenja spornom zakonu na svojoj web stranici objavili 25 antireligijskih citata, među kojima su i citati Marka Twena, Salmana Rushdija, američkog gitarista Franka Zappe, ali i Isusa Krista, poslanika Muhameda i pape Benedikta XVI.

Grupa, koja je spremna da se bori i na sudu protiv svake eventualne mjere prema njenim članovima, najavila je da će održati niz javnih tribina širom zemlje o toj temi.

Vlada je saopćila da je zakon, usvojen u julu 2009. godine, neophodan, jer irski ustav iz 1937. godine pruža pravnu zaštitu samo kršćanima.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: