Referendum za EU
0

Irska rekla 'da' Lisabonskom sporazumu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Irci su na svom drugom rerendumu u petak rekli "ubjedljivo da" evropskom Lisabonskom ugovoru, izjavio je u subotu irski ministar vanjskih poslova Michael Martin za radio RTE, kratko nakon početka prebrojavanja glasova.

"Mislim da je to dobro za Irsku jer vjerujem da je naša budućnost u Evropskoj uniji", kazao je šef irske diplomatije na državnom radiju.

Glasovi su se počeli brojati od 08.00 sati po evropskom vremenu u 43 općine na otoku. Prvi djelimični rezultati pokazuju da se glasalo "za". Zvanični rezultati se očekuju oko 17.00 sati.

Prema ispitivanjma kojim se pristupilo po izlasku s birališta, sa "da" bi trebalo da glasa 60 posto glasača. Ispitivanje koje je izveo Fine Gael, prva opozicijska stranka koja zastupa "da", pokazuje da je za ugovor glasalo oko 70 posto glasača u Dablinu, dok je u ostalom dijelu zemlje "za" glasalo 60 posto glasača.

Ispitivanje je obavljeno na uzorku od 1.000 osoba u 33 mjesta u zemlji do petka navečer, nakon zatvaranja glasačkih mjesta.

Tri miliona birača, što je manje od 1 posto Evropljana, pozvana su u petak na glasačka mjesta da odluče o sudbini Lisabonskog ugovora koji je bitan za dobro funkcioniranje EU.

Ispitivanja objavljena prije izbora su pokazala da bi za ugovor glasalo između 48 i 68 glasača.

Na prvom referendumu 12. juna 2008. godine Irci su sa 53,4 posto glasova bili protiv Lisabonskog ugovora.