{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irska razmišlja o drugom referendumu za Lisabonski ugovor

F
25.8.2008. u 15:11
0
2
Irska razmišlja o drugom referendumu za Lisabonski ugovor
0
Irska razmišlja o drugom referendumu za Lisabonski ugovor
Irska treba organizirati drugi referendum o Lisabonskom ugovoru kako bi izbjegla izolaciju u Evropskoj uniji jer je izvjesno da će ga ratificirati sve ostale zemlje članice, rekao je u ponedjeljak irski ministar za evropska pitanja.
Irci su izazvali novu krizu u EU-u, odbacivši na referendumu u junu novi evropski ugovor, koji bi trebalo da okonča dugogodišnje pregovore o reformi evropskih institucija.

Irski ministri do sada su tvrdili kako je još prerano govoriti o tome hoće li Irska organizirati novi referendum o Lisabonskom ugovoru, koji bi trebalo da zamijeni propali evropski ustav odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005.

"Moje osobno mišljenje je da je referendum prikladan odgovor na situaciju u kojoj se nalazimo", rekao je ministar za evropska pitanja Dick Roche za Irish Independent. "To je u ovoj fazi ipak moje osobno mišljenje."

Irski ministar vanjskih poslova Michael Martin rekao je prošlog mjeseca da će Irska izvijestiti EU o tome šta namjeravao učiniti do samita u decembru.

Roche je, međutim, istaknuo da će svih 26 zemalja članica vjerojatno do kraja godine ratificirati novi ugovor, čime bi Irska ostala izolirana.

"Ako želimo zadržati našu poziciju konstruktivne zemlje članice EU-a, ne možemo jednostavno sjediti, kao što bi neki željeli, i govoriti da 'Ne' znači 'Ne'", rekao je Roche.
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čija zemlja do kraja godine predsjeda EU-om, dočekan je u julu u Dublinu uzvicima demonstranata "Ne znači ne".

"Roche ne poziva na organizaciju drugog referenduma", rekao je glasnogovornik irske vlade, prenosi Hina. "To ne bi bilo pošteno. Vlada umjesto toga provodi korake koje je rekla da će provesti nakon referenduma."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: