{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irska odbacila Lisabonski ugovor

F
14.6.2008. u 01:05
0
0
Irska odbacila Lisabonski ugovor
0
Irska odbacila Lisabonski ugovor
Foto: Reuters
Glasači u Irskoj su na referendumu održanom u četvrtak odbacili prijedlog reformskog ugovora Evropske unije. Protiv Lisabonskog ugovora, kako se ovaj dokument drugačije naziva, glasalo je 53,4 posto irskih glasača, dok ga je 46,6 posto podržalo. Analitičari ocjenjuju da je ovakav ishod referenduma težak udarac za lidere zemalja članica Unije, koje sve pojedinačno moraju ratificirati taj dokument kako bi on postao punovažan.
Irska je jedina zemlja koja ima ustavnu obavezu da o tom pitanju održi referendum.

Evropska komisija je, međutim, nakon objavljivanja rezultata saopćila da ostale članice treba da nastave s ratifikacijom sporazuma, čiji je cilj da se ubrza i olakša donošenje zajedničkih odluka u EU.

Lider kampanje "NE" u Irskoj je u Dublinu saopćio da su glasači odluku o odbijanju tog dokumenta "donijeli za dobrobit svoje zemlje".

Irska je tako, kao država s manje od jedan posto ukupnog stanovništva EU-a, vjerovatno zakucala posljednji ekser u mrtvački sanduk dokumenta koji je već jednom izbjegao gotovo sigurnu smrt, navode analitičari.

Naime, 2005. godine su prijedlog evropskog ustava odbili glasači u Holandiji i Francuskoj, pa je on pretočen u današnji prijedlog Lisabonskog ugovora, s minimalnim izmjenama osnovnih reformi.

Prema informacijama dopisnika BBC-a, glasalo se "protiv" uglavnom u ruralnim sredinama i radničkim dijelovima gradova, a u područjima u kojima živi srednja klasa podrška ugovoru je bila manja nego što se očekivalo.

Prvi i nezvanični podaci o odbijanju ugovora su u petak saopćeni na osnovu informacija predstavnika političkih stranaka, koji imaju pravo da nadziru prebrojavanje glasova i da na osnovu toga stiču sliku o tome "na koju stranu vjetar puše".

Lisabonski ugovor je, inače, imao podršku svih glavnih političkih stranaka u Irskoj, koja je imala dosta koristi od svog članstva u Evropskoj uniji i samim tim je dosta proevropski nastrojena.

Međutim, protivnici ugovora su u svojim kampanjama pred referendum kao argument koristili tvrdnju da taj dokument slabi uticaj manjih zemalja, i da se Bruxellesu njime pružaju nova ovlaštenja na planu vanjske i odbrambene politike - što, kako smatraju, podriva nezavisnost Irske.

Tokom kampanje čula su se upozorenja da bi Bruxelles mogao iskoristiti svoja ovlaštenja i da, naprimjer, utiče na visinu poreza u Irskoj ili da promijeni postojeći zakon o zabrani abortusa.

Evropska komisija je međutim nakon objavljivanja rezultata saopćila da ostale članice treba da nastave s ratifikacijom reformskog ugovora.

Ratifikacije u svim ostalim članicama EU-a odvijaju se u parlamentima, i do sada je to učinilo već 17 zemalja. Potrebno je da svih 27 članica EU-a ratificira Lisabonski sporazum prije nego što on stupi na snagu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: