Svijet
8

Ironija života: Julian Assange ostao bez interneta

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
WikiLeaks je putem svog Twitter računa obavijestio javnost da je osnivač poznate web stranice Julian Assange ostao bez internet konekcije.

"Assangeova internet konekcija je namjerno prekinuta. Poduzimamo vanredne mjere", stoji u kratkom tvitu objavljenom u ponedjeljak popodne. Zasad nije jasno ko je uništio vezu osnivača WikiLeaksa sa ostatkom svijeta.

Prve teorije o razlogu presijecanja veze tiču se Hillary Clinton koja je među posljednjima u napadu WikiLeaksa. Naime, WikiLeaks je objavio tajne prepiske emailom čiji je autor John Podesta, savjetnik demoratske kandidatkinje za predsjednicu SAD-a.

WikiLeaks nije otkrio izvor dokumenata, ali postoji mišljenje da se radi o ruskim hakerima koji su nedavno umiješali prste u osjetljive dokumente vezane za novembarske predsjedničke izbore.

Assange se nalazi u zgradi ambasade Ekvadora u Londonu. Australac još od 2012. godine boravi u objektu nad kojim engleska policija nema jurisdikciju, a koja ga planira privesti zbog optužnice za seksualno napastvovanje koja je podignuta u Švedskoj.