Pozvali na dijalog
79

Ironija ne može biti veća: Iran savjetovao Francusku da prekine nasilje nad demonstrantima

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani izjavio je kako je vlast u ovoj zemlji savjetovala francusku vladu da obustavi val nasilja nad demonstrantima.

Komentirajući nemire u Francuskoj, glasnogovornik je izjavio kako je Teheran pozvao francusku vladu i žandarmeriju da budu uzdržani, prekinu nasilje nad demonstrantima i obrate pažnju na njihove zahtjeve.

"Poduzimanje diskriminatornih mjera prema migrantima, nepriznavanje pogrešnog ponašanja i neispravljanje istih stvorili su neprikladne uslove za evropske državljane, posebno one u Francuskoj", rekao je Kanaani.

Poručio je kako Iran pomno prati dešavanja u Francuskoj.

"Pozvali smo svoje državljane da izbjegavanju nepotrebna putovanja u mjesta gdje se dešavaju sukobi između policije i demonstranata. Pozvali smo Irance i da u ovim uslovima ne putuju u Francusku ukoliko za to nemaju dobar razlog", saopćio je glasnogovornik.

Inače, tokom prošle godine Iran je bio poprište brojnih demonstracija koje su prije svega organizovane protiv režima i zbog smrti Mahse Amini, djevojke koja je uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja.

Protesti su se odvijali širom Irana, a u brojnim gradovima prijavljeno je kako su snage sigurnosti otvorile vatru prema demonstrantima uslijed čega je povrijeđeno na desetine građana.