Građani u strahu
127

Irma je jedan od najjačih uragana ikad, brzina vjetra 300 km/h

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Uragan Irma udario je prve obale karipskih ostrva sa olujnom kišom, vjetrovima koji dostižu brzinu i do 300 kilometara na sat, sa naglim udarima koji dostižu čak 320 kilometara na sat.

Uragan je po snazi jedan od najjačih registrovanih, a ABC piše kako je riječ o najrazornijem uraganu koji je kreiran u Atlanskom okeanu mimo Karipskog mora i Meksičkog zaljeva. Usporedbe radi, rekordni uragan Allen je 1980. godine kreirao vjetrove koji su puhali brzinom od 305 kilometara na sat.

Nakon što preže Karibe, meteorolozi očekuju da će uragan krenuti prema centralnoj Floridi, dok će najgori scenarij ipak osjetiti građani ostrva Bermuda, St. Martin, Kuba, Portoriko i druga karipska otočja.

Irma će putovati prema SAD-u brzinom od 20-30 kilometara na sat u sljedećih 4-5 dana, a najgore se očekuje od četvrtka do subote.

Evakuacije i prirpeme na Karibima su završene, ali proces kupovine potrepština još uvijek traje na tlu SAD-a. U pojedinim mjestima na Floridi nestalo je goriva, a prodavnice su gotovo ispražnjene.

Irma je ocijenjena kao potencijalno katastrofalna i mnogi očekuju da će nanijeti milionske štete i ugroziti na hiljade života.