Svijet
0

Irish Times: Sinn Fein drugi po popularnosti u Irskoj

FENA
Članovi stranke (Foto: AP)
Članovi stranke (Foto: AP)
Bivši politički ogranak gerilske grupe IRA-e, Sinn Fein popeo se na drugo mjesto po popularnosti među irskim političkim strankama, prema rezultatima istraživanja javnog mišljenja objavljenima u petak u listu Irish Times.

Sinn Fein, čijim je članovima sve do 1993. bilo službeno zabranjeno razgovarati s pripadnicima irskih medija, uspjeli su istisnuti Laburističku stranku na treće mjesto, zahvaljujući oštrim napadima na mjere štednje koje su Irskoj nametnuli Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Sinn Fein je, smatraju analitičari, imao koristi i od kandidiranja Martina McGuinnessa, bivšeg zapovjednika IRA-e i glavnog pregovarača u mirovnim pregovorima sa Sjevernom Irskom, za predsjednika Republike Irske na predstojećim izborima koji će se održati 27. oktobra. McGuinness je aktuelni zamjenik premijera Sjeverne Irske.

Napredak u podrški Sinn Feinu je dvostruko veći nego što je bio na posljednjim istraživanjima.

Irish Times navodi kako je Sinn Fein najjači među ljudima slabijeg imovinskog statusa i najmanje popularan među ženama i Ircima dubljeg džepa.

Vladajuća stranka Fine Gael premijera Ende Kennyja i dalje je najpopularnija s 35 posto podrške, iako je i to tri posto manje u odnosu na prethodnu anketu. Laburistička stranka, članica vladajuće koalicije treća je po popularnosti, a tradicionalna Fianna Fail, koja je vladala zemljom od 1987. sve do izbora ove godine, tek je četvrta, prenosi Hina.