Američki izvještaj
0

Iranu je potrebno možda i više od godine da razvije nuklearno oružje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka administracija uvjerila je Izrael da će Iranu biti potrebno oko godinu dana, možda i više, da dovrši ono što bi se moglo nazvati potezom ka nuklearnom oružju, piše u petak New York Times.

Zvaničnici administracije smatraju da je ta procjena, zasnovana na podacima o stalnim problemima s kojima se susreće iranski nuklearni program, učinila manje izglednom perspektivu preventivnog izraelskog napada na nuklearna postrojenja u Iranu iduće godine, čime je Izreal zaprijetio u prilično uvijenoj formi.

"Mislimo da imaju oko godinu dana za potez", rekao je savjetnik američkog predsjednika za nuklearna pitanja Gary Samore, objašnavajući da će Irancima biti potrebno toliko vremena da nukelarni materijal pretvore u nuklearno oružje.

Američke procjene oslanjaju se na obavještajne podatke, kao i na izvještaje međunarodnih inspektora.

New York Times piše kako nije jasno da li su iranski problemi s obogaćivanjem urana posljedica lošeg dizajna centrifuge, teškoća u snabdijevanju komponentama, ili većim naporima Zapada da sabotira nuklearni program Teherana.

U SAD i Izraelu se smatra da Iran ima dovoljno nuklearnog materijala samo za dvije atomske bombe. Da bi ih proizveli, Iranci bi morali da izbace sve međunarodne inspektore iz zemlje.

Također, bilo bi potrebno da transformišu svoja nuklearna postrojenja za proizvodnju urana obogaćenog do nivoa dovoljnog za izradu oružja i naprave dizajn bojevih glava, za šta je potrebno neko vrijeme. Ili nemaju mašine, ili je u pitanju tehnička kompetentnost, tvrdi Samore.

Amerikanci priznaju da je slabost te procjene u tome što se ne zna da li Iran ima skrivena postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja i to je ono što Izraelce najviše brine, piše New York Times.