Manouchehr Mottaki
0

"Iranu je potrebno do 15 nuklearnih elektrana"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranu je potrebno do 15 nuklearnih elektrana da proizvodi električnu energiju, izjavio je iranski šef diplomatije Manouchehr Mottaki, pokazujući riješenost Teherana da nastavi rad na nuklearnom programu za koji Zapad smatra da ima za cilj pravljenje atomskih bombi.

"Potrebno nam je između 10 i 15 nuklearnih elektrana kako bi proizveli električnu energiju u našoj zemlji", rekao je Mottaki na sigurnosnoj konferenciji u Bahreinu.

Iran trenutno ima samo jednu nuklearnu elektranu, koju gradi Rusija, prenose agencije.

Motaki je također izrazio dodatnu sumnju kada je riječ o sporazumu Ujedinjenih nacija o isporuci nuklearnog goriva Iranu koji treba da ublaži zabrinutost međunarodne zajednice u pogledu nuklearnih ambicija Islamske Republike.

"Mislim da smo jednostavno mogli da u potpunosti odustanemo od cjele stvari ili da predložimo nešto umjerenije, nekakav srednji put...Iran je to uradio", rekao je Mottaki.

Iran je zatražio ključne izmjene predloženog sporazuma prema kome bi veći dio svog nisko obogaćenog uranijuma poslao izvan zemlje na daljnju preradu, a u zamjenu dobio gorivo za istraživački reaktor u kome se proizvode radioaktivni izotopi, koji se koriste u terapiji raka.

Iran, peti izvoznik nafte na svijetu, tvrdi da njegov nuklearni program ima za cilj proizvodnju električne energije, kako bi mogao da izveze više gasa i nafte.