Svijet
0

Iransko "nuklearno izbjegavanje"

FENA
Procjenjivanje pravih namjera iranskog rukovodstva nikada nije bilo lak posao, piše londonski Times o jučerašnjem ambivalentnom odgovoru iranskog predsjednika na ponudu velikih sila, da je njegova zemlja spremna da uđe u ozbiljne pregovore o svom nuklearnom programu bez ikakvih preduvjeta, čime je ipak rezervirao pravo da Teheran ne prekine s obogaćivanjem urana.

Times smatra da treba staviti naglasak na "miroljubiviji" dio poruke o pregovorima zbog indikacija da u Teheranu jačaju snage koje traže način da "izvuku zemlju iz škripca za koji je sama kriva".

"Iranska nuklearna prijetnja nije toliko neposredna da diplomatima ne treba dati još nekoliko nedjelja da pronađu izlaz iz ove krize", piše Times.

Financial Times piše da će način na koji je Teheran odgovorio na ponudu velikih sila učiniti traganje za konsenzusom o uvođenju sankcija protiv Irana veoma teškim, ako ne i nemogućim.

List piše da evropske diplomate, u privatnim razgovorima, kažu da je Teheran "osokoljen" ishodom sukoba u Libanu u kojem vidi pobjedu Hezbolaha nad Izraelom i dalje opadanje američkog utjecaja i moći u regionu.

Guardian pod naslovom "Nuklearno izbjegavanje" piše da bi dvosmisleni odgovor Teherana mogao svim stranama u krizi poslužiti kao izgovor da se ona ne dovede do kritične tačke zavođenjem sankcija protiv Irana.

Mirovni recept ovog lista je da Zapad uđe u pregovore s Iranom uz istovremenu podršku unutrašnjim protivnicima predsjednika Ahmadinedžada.

Iran, pak, treba da prekine s obogaćivanjem urana i dozvoli inspekcije Ujedinjenih naroda da bi pokazao da može da mu se vjeruje, piše Guardian.