Svijet
0

Iransko-američka profesorica u zatvoru u Iranu

FENA
Iransko pravosuđe potvrdilo je u utorak da je uhapšena iransko-američka profesorica Haleh Esfandiari, optužena za "djelovanje protiv nacionalne sigurnosti".

"Smještena je u zatvor Evine u Teheranu pod optužbom da je djelovala protiv nacionalne sigurnosti" , izjavio je sudski glasnogovornik Alireza Jamshidi na sedmičnoj konferenciji za štampu.

Haleh Esfandiari, koja rukovodi studijskim programom na univerzitetu Woodrow Wilson International Center for Scholars u Washingtonu, uhapšena je 8. maja u Teheranu i smještena u zatvor Evine u kojem se nalaze politički zatvorenici, saopćio je istaživački centar.

"Radi se o iračkoj građanki i normalno je da ako je potrebno, njen slučaj razmatraju kompetentne vlasti na isti način na koji se postupa s ostalim iranskim građanima", izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskog ministarstva za vanjske poslove Mohammad Ali Hosseini.

Iran svojim građanima ne priznaje dvojno državljanstvo.

Haleh Esfandiari je došla da posjeti svoju 93-godišnju majku krajem 2006. godine, a u subotu je iranski dnevni list Kayhan žestoko napao optuživši je da je "agent izraelskih obavještajnih službi".

State Department je saopćio da su iranske vlasti oduzele pasoše dvjema Irankama koje također imaju američko državljanstvo, od kojih je jedna novinarka Parnaz Azima i radi na američkom radiju Radio Farda koji emitira program na farsi jeziku.

Ona je u Iran došla u januaru da vidi svoju bolesnu majku.

Trećoj ženi, čiji identitet nije otkriven, oduzet je pasoš, saopćio je State Department.

Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice tražile oslobađanje ovih triju žena koje su protiv svoje volje zadržane u Iraku.