Svijet
0

Iranski zapovjednik upozorio SAD da ne napada

FENA
Yadollah Javani
Yadollah Javani
Iranski vojni zapovjednik Yadollah Javani upozorio je u ponedjeljak Sjedinjene Države da će njegova zemlja uzvratiti na svaki vojni napad, javila je zvanična novinska agencija Irna.

Načelnik Združernog štaba američke vojske, Mike Mullen, izjavio je u nedjelju da SAD imaju spreman plan napada na Iran, ali da su mogućnosti napada i nuklearno naoružanog Irana veoma zabrinjavajuće.

Mullen je izjavio za NBC da su "nenamjeravane posljedice bilo kojeg ishoda" u "nevjerovatno nestabilnom dijelu svijeta" ono što ga najviše brine.

Zamjenik zapovjednika Iranske revolucionarne garde, general Yadollah Javani, izjavio je da će Teheran odlučno uzvratiti na svaki američki napad i čvrsto braniti svoj teritorijalni integritet i svoje interese, prenosi dpa.

  • Mullenove izjave još jedan su primjer američkog psihološkog rata protiv Irana s ciljem zastrašivanja Irana u pregovorima u vezi s nuklearnim sporenjem, navela je Irna Javanijeve riječi.

"Kakogod, naš odgovor na svaki napad će biti čvrst, a SAD su svjesne da je Persijski zaljev strateška regija i da će ugrožavanje sigurnosti te regije također ugroziti američke interse", izjavio je iranski general.

Javani je, međutim, dodao da se ni SAD ni Izrael neće usuditi da napadnu Iran.