Svijet
0

Iranski smog ubio 3.600 ljudi u jednom mjesecu

Sarajevo-x.com
Teheran
Teheran
Zbog velikog zagađenja zraka u glavnom gradu Irana tokom jedne godine umrlo je skoro 10.000 ljudi, uključujući 3.600 Iranaca koji su zbog nečistog zraka preminuli samo u oktobru.

O ozbiljnosti problema govori i izjava direktora Teheranskog komiteta za čist zrak, Muhameda Hadi Heydarzadeha: “Život u glavnom gradu Irana je zbog strašne zagađenosti kao kolektivno samoubistvo. Potrebna je prava revolucija da bi se ovaj problem riješio.”

Stanovnici Teherana se žale da nakon samo 15 minuta šetnje u centru grada dobiju strašnu glavobolju, imaju problema sa očima i iritacijom dišnih puteva.

Za zagađenje se većinom okrivljuju stari automobili. Naime, samo u glavnom gradu Irana više od 20 miliona automobila staro je najmanje 20 godina i nemaju ugrađene filtere za reduciranje zagađivača zraka.

Nove analize Svjetske banke pokazale su veliki rast broja smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem – tokom jedne godine (od marta 2005. do marta 2006.) 9.900 stanovnika je umrlo od posljedica zagađenja zraka. Uzrok većine smrtnih slučajeva bio je srčani udar ili respiratorne bolesti zbog smoga, izjavili su iranski zvaničnici.