Rat Izraela i Irana
149

Iranski šef diplomatije poručuje: Nećemo nastaviti napade, ali ćemo se braniti ako zatreba

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef iranske diplomatije Hossein Amir-Abdollahian oglasio se povodom napada Irana na Izrael kazavši kako Iran neće oklijevati da brani njegove interese ni pod koju cijenu, odnosno ukoliko Izrael uzvrati napadima.

Iranski ministar vanjskih poslova kaže da Islamska Republika ne namjerava nastaviti svoje "odbrambene operacije", ali će se zaštititi "od svake nove agresije".

"Ostvarivanje prava na legitimnu odbranu pokazuje odgovoran pristup Irana regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti", piše Hossein Amir-Abdollahian na X.

"U ovom trenutku, Islamska Republika Iran nema namjeru da nastavi odbrambene operacije, ali ako bude potrebno, neće oklijevati da zaštiti svoje legitimne interese od bilo kakve nove agresije", piše on, nekoliko sati nakon što je Iran pokrenuo veliki val od oko 300 napada dronove i rakete u svom prvom direktnom napadu na Izrael.

Prije njega, oglasio se i iranski predsjednik Ebrahim Raisi koji je također podržao podržao akcije Iranske garde ističući da je time data lekcija cionističkom režimu.