"Mučenik Sulejmani"
91

Iranski predsjednik zaprijetio izbacivanjem svih američkih vojnika iz njihove regije

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon noćašnjeg raketnog napada iranskih snaga na američke pozicije u Iraku na društvenim mrežama počela je razmjena prijetnji lidera uključenih sila.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani na svom Twitter nalogu zaprijetio je potpunim izbacivanjem američke vojske iz ove regije.

"General Sulejmani herojski se borio protiv IDIL-a, Al Nusre, Al Kaide i ostalih. Da nije njegovog rata protiv terora, evropski glavni gradovi sad bi bili u velikoj opasnosti. Naš finalni odgovor na njegovo ubistvo bit će izbacivanje svih američkih snaga iz regije", kazao je.

Još jutros je napad na američke baze u Iraku američki predsjednik Donald Trump prokomentarisao tvrdnjom kako njegova zemlja ima najmoćniju vojnu silu na cijelom svijetu. Trump je za danas najavio svoje službeno obraćanje naciji.

Podsjećamo, nakon višednevnih najava o osveti Sjedinjenim Američkim Državama, koje su dolazile iz Irana, noćas u dva sata iranske snage su balističkim projektilima napale dvije američke vojne baze u Iraku. Napad je dio osvetničke akcije "Mučenik Sulejmani".