Svijet
0

Iranski predsjednik prihvatio poziv da posjeti Irak

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad prihvatio je zvanični poziv da posjeti susjedni Irak, rekao je u nedjelju iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki. Prema dosadašnjim događanjima vjerovatno je da Ahmadinejadov posjet neće naići na odobravanje SAD-a.

Mottaki je rekao da je irački premijer Nuri al-Maliki pozvao Ahmadinejada u posjetu Bagdadu na kraju svoje posjete Teheranu početkom augusta.

"Kada bude donijeta konačna odluka o posjeti, javnosti će biti saopćeno kada će ona tačno biti", rekao je Mottaki novinarima, kako je prenijela je iranska novinska agencija ISNA.

Ukoliko Ahmadinejad posjeti Iran, to vjerovatno neće naići na odobravanje SAD-a, napomenuo je Reuters.

Odnosi Irana i Iraka poboljšani su otkako su šiiti, koji su većina u obje zemlje, došli na vlast u Bagdadu poslije svrgavanja sunitskog režima Saddama Husseina u američkoj ofanzivi 2003. godine.

Teheran i Washington nemaju diplomatske odnose još od Iranske islamske revolucije 1979. godine, a oni su dodatno pogoršani zbog iranskog nuklearnog programa. Dvije zemlje okrivljuju jedna drugu za krvoproliće u Iraku.

General vojske SAD-a Rick Lynch izjavio je u nedjelju da, prema američkim obavještajnim podacima, oko 50 pripadnika elitne Iranske revolucionarne garde obučava šiitske ekstremiste u južnom Iraku kako da koriste minobacače i rakete.

Teheran je te optužbe odbacio kao potpuno neosnovane.