Bez velikih promjena
0

Iranski predsjednik predstavio novu vladu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iranski predsjednik Hassan Rouhani predstavio je u utorak sastav nove vlade koja opet ne uključuje nijednu ženu, uprkos kritikama svojih reformističkih saveznika zbog njihovog odsustva.

Nema velikih promjena u Rouhanijevoj novoj vladi, za koju se očekuje da će insistirati na većim stranim ulaganjima i tehnokratskom pristupu kako bi pokrenula s mrtve tačke stagnirajuću ekonomiju zemlje.

On je smijenio ministra odbrane, general majora Hosseina Denghana, njegovim zamjenikom, generalom Amirom, Hatamijem - po prvi put u više od dvije godine da je neko iz regularne vojske, a ne elitne Revolucionarne garde - dobio taj položaj.

Zamjenik ministra ekonomije Masoud Karbassian naslijedio je svog prethodnika, Alija Tayebniju.

Ključne ličnosti u iranskim naporima na obnovi veza sa Zapadom, ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh, zadržali su svoje pozicije.

Svih 18 ministara u vladi mora odobriti parlament u ovoj sedmici.

Rouhanijevi reformistički saveznici već su kritikovali predsjednika nakon što je procurila vijest da on opet neće imenovati nijednu ženu u vladu - što smatraju kapitulacijom pred vjerskim čelnicima.

  • Nedostatak žena među ministrima samo pokazuje da tapkamo u mjestu - izjavila je Shahindokht Mowlaverdi, Rouhanijeva odlazeća čelnica odjela za pitanja žena, za reformističke dnevne novine Etemad.

Tokom njegovog prvog mandata, ona je bila jedna od tri žene koje su bile među velikim brojem potpredsjednika, položaja koji ne zahtijeva parlamentarno odobrenje.

Rouhani (68), umjereni imam koji je ostvario uvjerljivu izbornu pobjedu nad tvrdolinijašem Ebrahimom Raisijem u maju, uglavnom zahvaljujući podršci reformista, koji su se osjetili zanemarenim u procesu izbora nove vlade.

Ironično, jedina žena koja je obavljala ministarsku dužnost od Islamske revolucije iz 1970. bila je članica vlade Mahmouda Ahmadinejada, Rouhanijevog tvrdolinijaškog prethodnika, čija je ministrica zdravstva Marzieh Dastjerdi služila između 2009 i 2013., prenosi agencija AFP.