Svijet
0

Iranski predsjednik boji se medija

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Saveznici iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada optužili su nekoliko tamošnjih, kritički nastrojenih medija, da stvaraju pogrešnu sliku o predsjedniku i na taj način šire strah među opozicionim novinama i web stranicama. Saveznici također smatraju da takvim izvještavanjem mediji pokušaju uzdrmati iransku vladu i ugroziti predsjednika, prenosi britanski Guardian.

Ove optužbe predsjednikovih saveznika proizlaze iz saopćenja određenih iranskih medija u kojem stoji da je Ahmadinejad ovlastio specijalni tim koji će biti zadužen za lociranje i identifikovanje tzv. "crne propagande protiv vlade“.

Zbog ovog saopćenja već je ranije bilo kritika od strane reformista i liberalnih medija u kojima je oštro osuđivana predsjednikova politika koja se više bavi medijskim restrikcijama nego li ispunjavanjem predizbornih obećanja koja se tiču ekonomije i državnog prosperiteta.

Mohammad Jafar Behdad, savjetnik iranskog predsjednika za komunikacije izjavio je da se vlada ne boji "napustiti svoje sklonište“ kako bi se borila protiv neprijatelja. "Nastavit ćemo braniti vladu od svakojakih laži“, kazao je Behdad u razgovoru za novinsku agenciju FARS.

"Prije izvjesnog vremena neki mediji su pokrenuli nekoliko akcija kako bi ugrozili položaj predsjednika. Ljudi pokušavaju uzdrmati sistem koji je predsjednik mukotrpno uspostavljao“, kazao je vladin rukovodilac Mohammad Hossein Saffar-Harandi u razgovoru za novinsku agenciju IRINA.

Optužbe za pokušaj ugrožavanja položaja predsjednika prvenstveno su upućene redakciji i uredništvu novina Ham-Mihan koje su prošle sedmice i suspedndovane zbog neprimjernog sadržaja te protiv novinske on line agencije ILNA koja često kritikuje predsjednika Ahmedinejada.

"Vlada je bijesna jer mediji uviđaju razliku između njihovog predizbornog slogana i njihovih sadašnjih djela. Međutim, broj kritički nastrojenih medija je izuzetno mali tako da je, usudit ću se reći, nemoguće učiniti bilo šta što bi uzdrmalo vladu i ugrozilo predsjednikov položaj“, objasnio je Mohammad Atrianfar, komentator i urednik suspendovanog dnevnog lista Ham-Mihan.