Svijet
0

Iranski predsjednik Ahmadinedžad u historijskoj posjeti Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad doputovao je danas u Irak u dvodnevnu posjetu, prvu posjetu jednog iranskog predsjednika u novijoj historiji dviju susjednih zemalja, objavio je irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari.

Zebari koji je dočekao predsjednika, rekao je da je njegov avion iz Teherana sletio u međunarodnu zračnu luku u Bagdadu u 8.05 sati po srednjoevropskom vremenu.

I iračka televizija Furat javila je da je Ahmadinedžad stigao.

Odmah po dolasku iranski predsjednik se sastao s iračkim predsjednikom Jalalom Talabanijem, Kurdom, u njegovom domu u Bagdadu, nakon čega će se susresti s premijerom Nourijem al-Malikijem, šiitom.

Smatra se da bi ova posjeta mogla biti početak odmjeravanja snaga između Teherana, kojeg Zapad optužuje da želi proizvesti nuklearno oružje i destabilizirati svog susjeda, i Sjedinjenih Država koje u Iraku imaju 158.000 vojnika.

Posjeta predsjednika Ahmadinedžada, kojeg Washington smatra opasnim ekstremistom, posebno s obzirom na njegove izjave o uništenju Izraela, prva je posjeta jednog iranskog predsjednika od završetka vladavine dinastije Pahlavi u Iranu.