Teheran
0

Iranski parlament glasa o povjerenju vladi

FENA
Iranski parlament počeo je raspravljati o popisu s imenima 21 ministra, među kojima su tri žene, koji je predložio predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, a rezultate glasanja će objaviti nakon tri dana.

Sjednica je počela govorom predsjednika Ahmadinejada koji će trajati više od dva sata i u kojemu će on braniti svoje izabranike.

"Obećavam da će vlada, odlučnija no ikad, biti na usluzi građanima i da će upotrijebiti sve svoje sposobnosti kako bi odbranila nacionalnu veličinu i napredak te se suočila s tiranima", rekao je Ahmadinejad na početku govora.

"Vlada će smanjiti ovisnost zemlje o naftnim prihodima", istakao je on.

"Nastavit ćemo braniti interese Iranaca vodeći aktivnu vanjsku politiku, podupirati ugnjetene narode, vodit ćemo politiku saradnje i konstruktivnih veza sa svim zemljama osim s cionističkim režimom", dodao je.

Glasanje o povjerenju je ispit za predsjednika Ahmadinejada. Više konzervativnih zastupnika kritiziralo je njegov izbor, tvrdeći da su neki kandidati nesposobni.

Ahmadinejad će dužnost ministra vanjskih poslova ponovo povjeriti Manouchehru Mottakiju. Za ministra odbrane predlaže Ahmada Vahidija kojeg od 2007. traži Interpol zbog navodne umiješanosti u antisemitski napad u Argentini 1994.