{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iranski parlament: CIA je teroristička organizacija

S
30.9.2007. u 10:45
0
0
Iranski parlament: CIA je teroristička organizacija
0
Iranski parlament: CIA je teroristička organizacija
Foto: Reuters
Iranski parlament u subotu je donio odluku kojom CIA-u i američku vojsku označava kao terorističke organizacije. Ovaj potez tumači se kao simboličan odgovor na rezoluciju američkog senata kojom su u srijedu, sličnom oznakom okarakterisane iranske revolucionarne snage.
Kako navodi AP, iranski parlament je svoju odluku obrazložio rekavši da su američka vojska i CIA (Central Intelligence Agency) terorističke organizacije zbog:

- Korištenja atomske bombe prilikom bombardovanja Japana;
- Korištenja uranijumske municije na Balkanu, u Afganistanu i u Iraku;
- Podržavanja Izraela dok se ubija palestinski narod;
- Bombardovanja i ubijanja iračkih civila i
- Mučenja uhapšenih osumnjičenih za terorizam.

"Agresori, američka vojska i CIA su terorističke organizacije i odgovorne su za stalno gajenje terorizma“, stoji u izjavi koju je potpisalo 215 članova Parlamenta, a koji su svoj potpis stavili i na rezoluciju kojom se CIA i američka vojska označavaju kao terorističke organizacije. Iranski parlament čini 290 članova, a subotnje zasjedanje uživo je emitovano putem državnog radija.

Rezolucija nameće Ahmadinejadovoj vladi da se prema američkoj vojsci i CIA-i odnosi kao prema terorističkim organizacijama, ali to vjerovatno neće umnogome utjecati na odnose dviju zemalja s obzirom da ne njeguju diplomatske veze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: