{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iranski nuklearni naučnik otputovao u Teheran

F
14.7.2010. u 10:36
0
1
Iranski nuklearni naučnik otputovao u Teheran
0
Iranski nuklearni naučnik otputovao u Teheran
Amiri Shahram (Foto: Reuters)
Amiri Shahram, iranski nuklearni naučnik kojeg su po tvrdnjama Teherana oteli američki agenti, dok Washington tvrdi da je on dobrovoljno boravio u SAD-u, u utorak navečer trebao je otputovati iz Washingtona za Iran, izvijestio je CNN pozivajući se na diplomatske izvore.
Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast rekao je u Teheranu da je Amiri napustio američko tlo i da se preko treće zemlje vraća u Teheran, gdje će otkriti okolnosti svoga boravka u SAD-u.

The Washington Post istodobno je izvijestio da bi Shahram trebao otputovati za Iran u srijedu popodne iz njujorške zračne luke Kennedy, letom Turkish Airlinesa.

Amiri, istraživač teheranskog Sveučilišta Malek Ashtar, tajanstveno je nestao u junu 2009. dok je bio na hodočašću u Saudijskoj Arabiji, prema iranskim medijima. Iranska vlada optužila je SAD za umiješanost u Amirijev nestanak, rekavši da je istraživač otet silom kako bi odao podatke o nuklearnom programu Teherana.

U posljednjih mjesec dana na internetu su se pojavila dva videosnimka čovjeka koji se predstavlja kao Amiri, u kojima tvrdi da je pobjegao od američkih agenata i da se skriva u saveznoj državi Virdžiniji.

U jednom od videa, poslanom 30. juna na YouTube, a datiranom sa 14. junom, isti čovjek je rekao da je protiv svoje volje u SAD-u, te kako strahuje da će biti otkriven i ponovno uhićen.

"Ja sam Shahram Amiri, sin Islamske Republike Iran, koji je uz Božju pomoć uspio u bijegu od američkih agenata sigurnosti u državi Virdžiniji. Ja sam (privremeno) na sigurnom mjestu i nastojim načiniti ovaj video, ali je sasvim moguće da ubrzo ponovno budem uhićen od američkih agenata sigurnosti", rekao je Amiri dodajući da "nije slobodan" te da se ne smije javiti obitelji i prijateljima.

The Washington Post izvješćuje u srijedu da je Amiri u ponedjeljak izašao iz taksija ispred iranske diplomatske misije u Washingtonu, koja je u sklopu pakistanskog veleposlanstva, i zatražio povratak kući.

Amiri je rekao dužnosnicima da su ga oteli američki obavještajci i da je većinu protekle godine proveo u Tucsonu, u Arizoni, gdje je ispitivan o nuklearnim ambicijama Irana.

Amirijevo pojavljivanje bilo je jednako tajanstveno kao i njegov nestanak, a uslijedilo je samo sedmicu dana nakon objave niza videosnimki na internetu koje su cijeli slučaj učinile još intrigantnijim. Amiri ne jednom od snimaka tvrdi da su ga oteli agenti CIA-e, a na drugom da je u SAD došao radi doktorata, navodi Post.

Prema dužnosniku upoznatom s podacima koje je Amiri dao misiji, njegova molba za oslobađanje uslišana je kada je dovezen pred zgradu u Washingtonu, gdje predstavnici Irana rade u prostoru koji službeno pripada veleposlanstvu Pakistana.

Ubrzo nakon dolaska u misiju Amiri je izjavio za iransku televiziju da je njegova "otmica sramotan čin za Ameriku", dodajući kako je bio pod "ogromnim psihičkim pritiskom i nadzorom naoružanih agenata u proteklih 14 mjeseci".

Američki dužnosnici osporavaju njegove tvrdnje, insistirajući da je dobrovoljno prebjegao i pružio vrijedne informacije o iranskom nuklearnom programu.

Državna tajnica Hillary Clinton, prenosi Hina, rekla je novinarima u utorak da je Amiri uvijek mogao slobodno otići.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: