Shimon Peres
0

"Iranski narod će sam promijeniti režim"

FENA
Shimon Peres (Foto: AP)
Shimon Peres (Foto: AP)
Izraelski predsjednik Shimon Peres izjavio je u srijedu da iranski narodu treba promijeniti režim svoje zemlje bez pomoći stranih izvora.

Obraćajući se konferenciji američkih židovskih lidera u Jerusalemu, Peres je osudio iranske poslanike jer su dan ranije pozvali na pogubljenje opozicijskih čelnika.

"Najveća moralna pokvarenost u svijetu danas je u Iranu. Bio je to gnusan prizor vidjeti na televiziji iranski parlament kako poziva na ubojstvo opozicijskih snaga u ime demokracije (iranskog predsjednika Mahmouda) Ahmedinejada. Taj koji će promijeniti režim u Iranu bit će sam iranski narod, a ne strana intervencija", kazao je Peres.

On je također upozorio na ekstremiste i fanatike koji "puni mržnje kao Ahmedinejad" koriste izraelsko-palestinski sukob kao predtekst da delegitimiziraju Izrael.

Izrael zbog toga treba brzo, koliko je to moguće, otkloniti taj razlog za napad na Izrael. Zemlja treba poduzeti korake za mir. Izrael treba zaključiti mirovni proces s Palestincima, rekao je izraelski predsjednik, izrazivši uvjerenje da se jaz između dvije strane može prevladati i postići sporazum, prenio je Tanjug.