Pao u Afganistanu
122

Iranski mediji: U avionu koji je srušen stradao Amerikanac odgovoran za ubistvo Soleimanija

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države su došle danas u posjed ostataka poginulih vojnika u padu američkog vojnog aviona u Afganistanu, ali identitet poginulih još uvijek nije zvanično obznanjen. Iranski i ruski mediji su objavili da je u avionu poginuo službenik CIA-e Michael D'Andrea.

Michael D'Andrea je, navode iranski i ruski mediji, bio najodgovornija osoba za ubistvo komandanta elitne iranske jedinice "Kuds" Qasema Soleimanija.

D'Andrea je u CIA-u ušao 1979. godine, a na čelo Centra za borbu protiv terorizma CIA-e imenovan je 2006. godine, gdje je zamijenio Roberta Greniera. Zaslužan je za lov na Osamu bin Ladena.

Michael D'Andrea
Michael D'Andrea

Njegov nadimak u CIA-i je bio i "Ajatolah Mike", a njegov je lik bio inspiracija za lik "The Wolf" u filmu o lovu na Osamu bin Ladena "Zero Dark Thirty".

Ime D'Andrea počelo se često presijecati na kanalima usljed udara američkih bespilotnih letjelica koji su početkom ovog mjeseca ubili Soleimanija u Bagdadu.

U ponedjeljak je američka vojska saopćila da se avion E-11A srušio u provinciji Gazni, ali su negirali talibansku tvrdnja da su ga oni srušili.