Poginulo 176 osoba
1

Iranski komandant osuđen na 13 godina zatvora zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sud u Teheranu osudio je u nedjelju čak 10 iranskih vojnih lica zbog njihove umiješanosti u obaranje aviona ukrajinske aviokompanije 2020. godine.

Porodice žrtava su, međutim, odbacile kaznu kao "lažnu presudu" koje kažu da iranske vlasti nisu uspjele krivično goniti one koji su na kraju odgovorni za katastrofu, navodi iranski Mehr News.

Glavni optuženi na suđenju bio je neimenovani komandant sistema protivraketne odbrane zemlja-vazduh Tor M1 koji je oborio avion, ubivši svih 176 ljudi u njemu. Komandant je osuđen na 13 godina zatvora.

Avion Boeing 737 poletio je sa aerodroma Imam Homeini u Teheranu 8. januara 2020. godine i uputio se prema ukrajinskoj prijestolnici Kijevu kada je bio pogođen protuavionskim projektilima ubrzo nakon polijetanja.

Nekoliko dana nakon rušenja, iranske vlasti priznale su da su vazdušno-svemirske snage Korpusa islamske revolucionarne garde greškom oborile avion nakon što ga je operater protivvazdušne odbrane pogrešno identifikovao kao krstareću raketu.

U pravosnažnoj presudi suda u Teheranu u nedjelju, navedeno je da je putnički avion oboren "ljudskom greškom". Komandant je dva puta ispalio projektile na avion s civilima, "suprotno naređenju komandnog mjesta i drugim uputstvima", naveo je sud.