Rastu tenzije
18

Iranski komandant: Amerikanci su u našem dometu, možemo ih pogoditi

Klix.ba
Amir Ali Hajizadeh (Foto: AFP)
Amir Ali Hajizadeh (Foto: AFP)
Iranski projektili sada mogu pogoditi brojne američke mete širom Bliskog istoka, a one uključuju američke nosače aviona i vojne baze, poručio je komandant Revolucionarne garde Amirali Hajizadeh.

"Oni su nam u dometu i možemo ih pogoditi ako naprave neki potez", poručio je Hajizadeh. Njegova retorika jasno govori o eskaliranju tenzija između Irana i SAD-a, a riječi ukazuju na oružje spremno za korištenje.

Iranski projektili navodno mogu pogoditi mete udaljene do 700 km, a to je znatno unaprijedilo mogućnosti zemlje za odbranu. Nekoliko američkih baza se nalazi oko Irana i to u gotovo svakoj zemlji s kojom ova zemlja graniči. To se posebno odnosi na susjednu Saudijsku Arabiju.

Sjedinjene Američke Države žele da Iran zaustavi napredak na nuklearnom polju te da odustane od programa balističkih projektila, kao i da okonča svoj utjecaj u regiji. Međutim, Iran unapređuje svoje mogućnosti odbrane zbog uvjerenja da bi konflikt mogao biti veoma blizu.

Iran želi imati balistički projektil koji može pogoditi američke baze i Afganistanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Kataru.