"Precizni i izdržljivi"
251

Iranski general: Tvrdnje Zapada da Rusija koristi naše dronove potvrđuju njihovu efikasnost

S. M.
Najviše rangirani iranski general rekao je da tvrdnje Zapada da iranske dronove koristi Rusija protiv Ukrajine pokazuju "efikasnost" teheranskih dronova, objavili su u nedjelju iranski mediji.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužili su Rusiju da koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje za napade na Ukrajinu u višemjesečnom sukobu, uzrokujući značajnu štetu civilnoj i energetskoj infrastrukturi.

Kao odgovor, zapadne zemlje sankcionisale su brojne iranske firme i generale, uključujući načelnika štaba iranskih oružanih snaga, general-majora Mohammada Bagherija.

Teheran je više puta negirao da je isporučivao oružje "koje bi se koristilo" u ratu u Ukrajini, ali je početkom novembra priznao da je poslao dronove u Rusiju prije nego što je invazija počela u februaru.

"Današnja atmosfera arogancije koju svijet stvara u vezi s upotrebom iranskih bespilotnih letjelica u ukrajinskom ratu, dio je neprijateljskog psihološkog ratovanja", rekao je Bagheri, prenosi novinska agencija Tasnim.

"Osim što mnoge od ovih tvrdnji mogu biti lažne, ovo, zapravo, pokazuje efikasnost, značaj i visok rang Islamske republike u oblasti dronova", dodao je.

Sjedinjene Američke Države i Izrael, najveći neprijatelji Irana, optužuju Teheran da šalje flote dronova svojim saveznicima na Bliskom istoku, uključujući libanonski pokret Hezbolah, režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i jemenske Huti pobunjenike.

Iran je počeo da razvija dronove ili bespilotne letelice (UAV) 1980-ih tokom svog osmogodišnjeg rata sa susjednim Irakom.

Bagheri je rekao da će Iran nastaviti da razvija dronove.

"Oružane snage zemlje će nastaviti da rastu i razvijaju svoje bespilotne letjelice. Sarađivat ćemo sa drugim zemljama na dronovima", rekao je.

"Naši dron sistemi su na visokom nivou u svijetu po preciznosti, izdržljivosti i kontinuitetu rada i izvršavanja misija, a obavljaju različite misije", dodao je.