Svijet
0

Iranski državnici znaju za rad specijalnih jedinica u Iraku

FENA
Visoki iranski državnici obaviješteni su o umiješanosti jedinica za specijalne operacije Iranske revolucionarne garde u nasilje u Iraku, izjavio je u ponedjeljak u Bagdadu glasnogovornik američkih snaga general Kevin Bergner.

Te specijalne jedinice su krilo Iranske revolucionarne garde, koja ima vlastitu komandu odvojenu od ostatka vojske. One djeluju izvan zemlje i direktno su odgovorne vrhovnom lideru ajatolahu Aliju Khameniju, rekao je general na konferenciji za novinare.

General Bergner je dodao da te iranske jedinice za specijalne operacije tijesno sarađuju i s libanskom šiitskom milicijom Hezbollah.

Hezbollah je, kazao je američki general, ustvari posrednik preko koga Iran naoružava šiitske iračke pobunjeničke grupe.

Osim toga, ta libanska milicija je prebacivala grupe od 20 do 60 Iračana u Iran gdje su obučavani u nekom od tri vojna logora nedaleko od Teherana, dodao je general Bergner.

Tako obučeni irački pobunjenici vraćani su u Irak gdje su zatim formirali specijalne grupe za izvođenje napada i otmica.

Sjedinjene Države su i ranije optuživale Teheran, na osnovu obavještajnih podataka, da isporučuje oružje iračkim pobunjenicima i da im obezbjeđuje vojnu obuku. Međutim, današnje optužbe su do sada najdirektnije optužbe Washingtona na račun Teherana, ocijenila je agencija Reuters.

I irački državnici su iranskoj vladi iznosili svoju zabrinutost povodom moguće upletenosti iranskih grupa u nasilje u Iraku.

Iran uporno odbacuje te optužbe.