Shimon Perez
0

"Iranski brodovi u Suecu su prijetnja Evropi"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski poredsjednik Shimon Perez izjavio je u srijedu da bi slanje dva iranska broda u Sredozemno more trebalo shvatiti kao upozorenje Evropi na rizik širenja nuklearnog oružja koji predstavlja Teheran.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman je još uoči prolaska iranske fregate i broda za snabdijevanje kroz Suecki kanal, na putu za sirijsku luku Latakija, rekao da se radi o provokaciji Irana.

Iranski brodovi u utorak su ušli u Suec, prvi put iskoristivši taj strateški vodeni prolaz u Egiptu u vojne svrhe, prenosi Reuters.

"To je jeftina provokacija Irana. Prolazak brodova ne predstavlja sam po sebi prijetnju po naš region, ali stvarna prijetnja, jasna kao svjetlo upozorenja, jeste za Evropu i čitav svijet", rekao je Perez tokom posjete Španiji.

"Iran razvija nuklearno oružje i kada nuklearno oružje padne u ruke terorističkih grupa, iranskih saveznika, evropski glavni gradovi će biti pod egzistencijalnom prijetnjom", upozorio je Perez.

Dozvola za prolaz kroz Suec bila je teška odluka za privremenu egipatsku vladu koja je na vlasti od 11. februara kada je zabačen predsjednik Hosni Mubarak.

Analitičari smatraju da Iran okreće u svoju korist nerede širom arapskog svijeta.