Svijet
0

Iranski ambasador u iAEA: Iran ne želi atomsku bombu

FENA
Iranski ambasador u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Asgar Soltanije iznio je u ponedjeljak uveravanja da Iran ne želi atomsku bombu.

U intervjuu austrijskom listu "Die Presse" ambasador je podsjetio da je "imam Homeini (koji je proveo islamsku revoluciju u Iranu) osudio atomsko oružje". Iran se ne oslanja na nuklearno oružje, već na podršku naroda, rekao je Soltanije.

Kada je riječ o odluci IAEA-e da iznese pred Vijeće sigurnosti UN-a pitanje iranskoga nuklearnog programa, Soltanije je rekao da to "nije smak svijeta". Međutim, to je greška koja će biti urezana u sjećanje iranskog naroda, dodao je ambasador.

Podsjećajući da je njegova zemlja uvijek imala dobar utisak o Evropi, ambasador je dodao da je sada konfuzija. Zemlje kao što je Izrael, koje nisu članice Ugovora u neširenju nuklearnog oružja, nisu podvrgnute inspekcijama, dok je Iran koji je zemlja članica "kažnjen", prenijela je agencija DPA.

Upitan zašto Iran gradi balističke rakete dugog dometa koje bi imale smisla jedino uz nuklearne glave, Soltanije je odgovorio: "Pola svijeta ima takve rakete. Ali, fetva nam zabranjuje oružje za masovno uništenje", naglasio je iranski ambasador.

Iran ima infrastrukturu za obogaćivanje urana u jednom industrijskom kompleksu. Već tri godine proces je u stagnaciji, "ali ne više". Uskoro će biti 50.000 centrifuga za obogaćivanje gasa u Natancu.

Razlog zašto Iran insistira na svome vlastitom obogaćivanju je u tome što ne postoje garancije o snabdijevanju s drugog mjesta. Sedmogodišnji pregovori o garancijama o snabdijevanju na svjetskom nivou su propali 1987. godine Da su uspjeli u to vrijeme, "ne bismo morali graditi sve sami", kazao je.