"Narod će uspostaviti svoju vladu"
0

Iranski ajatolah: Saudijska dinastija treba otići s vlasti

FENA
Kralj Abdulah
Kralj Abdulah
Saudijska vladajuća dinastija El-Saud trebala bi predati vlast, izjavio je viši iranski imam u petak, upozoravajući da saudijskog kralja Abdulaha očekuje ista sudbina kao i svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

"Trebao bi prepustiti vlast svom narodu. Oni će uspostaviti narodnu vladu. Ići će im u vlastitu korist da se (El-Saud) probude. Sudbina egipatskog faraona i palih moćnika Libije i Tunisa očekuje i saudijskog faraona. Trebao bi biti pažljiv, rekao je ajatolah Ahmed Džaneti na džumi na teheranskom univerzitetu, dok su vjernici uzvikivali "Smrt dinastiji".

Njegove primjedbe, emitovane na državnom radiju, uslijedile su nakon ovosedmičnih protesta šiitske manjine na istoku Saudijske Arabije. Šiitski aktvisti u arapskim zaljevskim zemljama su često optuživani za veze sa svojim istomišljenicima u Iranu, javio je AFP.

U srijedu je saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud el-Fajsal optužio Iran da se miješa u pitanja susjednih zaljevskih zemalja. Napetosti između Teherana i Rijada je pridonijela optužba SAD-a da je Iran umiješan u zavjeru protiv saudijskog ambasadora u Washingtonu, što je Teheran više puta negirao.

Drugi "kamen spoticanja" između Irana i Saudijske Arabije je saudijska vojna intervencija u martu u Bahreinu što je omogućilo bahreinskoj vladi da potisne prodemokratske proteste vođene od strane šiitske manjine.