Svijet
1

Iranske žrtve zemljotresa bez pomoći zbog američkih sankcija

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zemljotresi koji su pogodili Iran tokom vikenda prva su prirodna katastrofa otkako su Sjedinjene Američke Države nametnule teške finansijske sankcije toj zemlji zbog razvoja nukelarnog programa. Amerikanci se brinu kako poslati donacije i da li je takva pomoć uopće dopuštena.

Američki zvaničnici izjavili su u ponedjeljak kako humanitarna pomoć za žrtve katastrofe u kojoj je poginulo 300 osoba, a njih hiljade ostalo bez domova, ne spada pod sankcije.

Ali predstavnici Nacionalnog iransko-američkog vijeća (grupa Amerikanaca koji su rodom iz Irana) su rekli kako su sankcije opširne i teške te da se plaše da će realizacija humanitarne pomoći biti spriječena.

"Obamina administracija će preduzeti sve potrebne mjere i pobrinuti se da pomoć ne bude ugrožena zbog spora američke i iranske vlade", stoji u izjavi na zvaničnoj stranici Vlade SAD-a.

Trita Parsi, predsjednica Vijeća, izjavila je u telefonskom razgovoru da američke banke nerado vrše transakcije prema Iranu, iako neke spadaju u dopuštene, nakon što je Vlada SAD-a zabranila finansijske transakcije prema dvadesetak iranskih banaka.

Jedina alternativa je da Amerikanci iranskog porijekla, koji žele pomoći žrtvama zemljotresa, pošalju novac putem doznaka svojim porodicama, koje su dozvoljene u okviru sankcija, s nadom da će ta pomoć stići do organizacija koje rade u Iranu. Iransko-američka advokatska komora u Washingotnu također je izrazila zabrinutost.

U pismu upućenom Adamu J. Szubini, direktoru Ureda za kontrolu inozemne imovine pri Ministartsvu finansija, Komora je izrazila zabrinutost da će trenutne sankcije, koje su SAD nametnule Iranu, ometati napore koji se ulažu kako bi se osigurala humanitarna pomoć. Komora je apelovala na Ured da uvjeri finansijske institucije da dozvole transkacije na imena Amerikanaca koji su u rodbinskoj vezi sa žrtvama potresa u Iranu.

Amerikanci nemaju jednostavan način da pošalju pomoć iranskim žrtvama. Većina međunarodnih organizacija za pomoć, poput Crvenog krsta, Mercy Corpsa i AmeriCaresa, objavile su kako ne primaju donacije, jer Iran nije zatražio pomoć.

"Trenutno se Iranska vlada pomaže iz lokalnih organizacija pomoći, tako da mi nismo odgovorni", rekla je Salma Bahramy, glasnogovornica Mercy Corpsa. Iranska vlada poslala je oprečne signale o tome da li bi prihvatila pomoć i od kojih država. Mnoge zemlje, uključujući iranske komšije, kao i SAD, izrazile su želju da pošalju pakete pomoći s lijekovima i hranom.

"Stojimo na raspolaganju za pomoć u teškim vremenima", objavljeno je na zvaničnom portalu Bijele kuće.

Pooya Hajian, glasnogovornica Crvenog krsta Irana je izjavila kako ova zemlja neće prihvatiti pomoć ni od jedne zemlje, osim od organizacija Crvenog krtsa. "Ne postoje izuzeci. Zahvalili smo se Turskoj, Azerbejdžanu i Jermeniji, koje su nudile pomoć, ali naše zalihe su dovoljne".

No, Islamska republička novinska agencija je prenijela izjavu potpredsjednika Mohammada Reze Rahimija, koji je kazao kako su u ovoj situaciji spremni primiti pomoć od svih država za žrtve ugrožene potresom.