Pojačane mjere sigurnosti
14

Iranske vlasti privele oca ubijene Mahse Amini i zabranili mu da obilježi godišnjicu smrti

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Otac Mahse Amini, koju su prije godinu dana ubili pripadnici moralne policije zbog "nepropisnog nošenja hidžaba", danas je nakratko priveden, saopćile su grupe za ljudska prava.

Amjad Amini je upozoren da ne obilježava godišnjicu smrti njegove kćerke prije nego što je pušten na slobodu, objavila je Kurdistanska mreža za ljudska prava. Iranska zvanična novinska agencija IRNA negirala je da je Amjad Amini uhapšen, ali nije navela da li je nakratko priveden ili upozoren.

Ranije su društvene mreže i izvještaji grupa za ljudska prava govorili o sigurnosnim snagama koje zauzimaju položaje oko Aminijeve kuće u Saqezu, u zapadnom Iranu.

Smrt 22-godišnje Kurdkinje u pritvoru moralne policije prošle godine zbog navodnog kršenja obaveznog kodeksa oblačenja Islamske Republike izazvala je višemjesečne proteste koji su predstavljali najveću demonstraciju protivljenja vlastima u posljednjih nekoliko godina.

Mnogi su pozivali na okončanje više od četiri decenije šiitske klerikalne vladavine.

Prema objavama na društvenim mrežama, Aminini roditelji su u izjavi ranije ove sedmice rekli da će, uprkos upozorenjima vlade, održati "tradicionalnu i vjersku ceremoniju godišnjice" na grobu svoje 22-godišnje kćeri u Saqezu.

Ogromno prisustvo sigurnosnih snaga raspoređeno je u subotu u pretežno kurdskim područjima Irana u iščekivanju nemira, prema izvještajima grupa za ljudska prava.